8 onconventionele tips voor thuiswerken in onconventionele tijden (met kinderen)

8 onconventionele tips voor thuiswerken in onconventionele tijden (met kinderen)

Ineens zit ik niet meer op mijn fijne co-werkplek, maar thuis in de woonkamer te werken met ook kinderen van 1 en van 3 over de vloer. Een compleet nieuwe, niet te voorziene situatie, en niemand weet hoe lang het gaat duren. Dus we maken er het beste van! Ik weet dat jullie bedolven worden onder de tips, maar omdat ik denk dat onderstaande tips net wat anders zijn dan de gangbare lijstjes, deel ik ze toch.

Wel of geen artikel?

Jep, in dit artikel prijs ik ook ons eigen product aan. Een kruk: de STiT van LavaBird. Wij zijn niet de eersten die ‘inhaken’ op de huidige Coronasituatie. We hebben zeker zitten twijfelen. Als we dit doen, misbruiken we dan de huidige angst en onzekerheid die er bij zo veel mensen leeft om ons product te verkopen? Om een paar redenen denken we van niet.

  • Ik kreeg een whatsappje van een vriendin met onderstaande foto van haar thuiswerkplek, met daarbij het bericht hoe blij ze juist nu is met onze zitoplossing: de STiT. We denken dat we een hoop mensen kunnen helpen met onze kijk op de werkplek, en met onze kruk. We hebben er honderd op voorraad waarmee we nu honderd mensen echt een stapje vooruit zouden kunnen helpen. 
  • We spelen niet in op angst. We gebruiken geen verschrikkelijke pandemiebeelden om vervolgens ons (waarschijnlijk niet eens werkende) masker te verkopen. Er is een nieuwe situatie ontstaan, waarin wij van dienst kunnen zijn.

De STiT Army Kermit in zijn natuurlijke habitat. Deze foto en het bericht erbij (“thuiswerken is zo veel beter met een stit”) gaven ons een zetje om dit artikel te schrijven.

Dus daar gaan we! 8 tips waarvan je er vast minimaal vier nog niet gehoord hebt:

Tip 1: Zorg voor een afscheiding. Improviseer erop los.

Sommige thuiswerkers hebben de ruimte voorhanden om een afgesloten kamer als kantoor in te richten. Ben je kleiner behuisd of zijn die kamers niet geschikt, dan zou de woonkamer de beste optie kunnen zijn. Prima, als je geen kinderen hebt. Heb je die wel, dan is de kans groot dat werken in dezelfde ruimte als je kinderen bijna ondoenlijk is. Zeker als je, zoals ik, sowieso al moeite hebt om je te concentreren.

Dan zou je kunnen denken dat er daardoor weinig mogelijkheden zijn, maar de huidige situatie stimuleert onconventionele oplossingen:

thuiswerken_afschermen_kinderen
Mijn werkplek. Ik zit achter dat doek. Als ik klaar ben met werken, haken we het touwtje aan een kant los en leggen we het doek aan de kant. Weer terughangen kost 1 minuutje.

We hebben de eettafel helemaal in de hoek van de woonkamer geschoven. Zo hebben we een fysieke, visuele en 'psychische' afscheiding gemaakt. 

Psychisch, in de zin dat we nu voor onze eigen beleving een aparte werkplek hebben, zodat werk en 'thuis' wat minder door elkaar lopen. Fysiek hebben we het, doordat de eettafel als blokkade dient, lastig gemaakt voor de kinderen om bij me te komen. Een fysieke blokkade is handig, maar misschien wel belangrijker is de visuele afscheiding, om twee redenen:

  1. Ik heb minder visuele prikkels die me afleiden
  2. De kinderen zien mij niet of nauwelijks. Daardoor zijn ze minder met me bezig

Ik merk het direct: op het moment dat ik mijn hoofd om het doek steek en ze mijn hoofd zien, willen ze direct naar me toe.

Disclaimer: deze oplossing werkt omdat mijn partner met de kinderen is. Ben ik alleen thuis met de kinderen, dan is werken voor mij ondoenlijk. Ben jij in de situatie dat je wel moet werken terwijl je ook met de kinderen bent? 1000 respect. Ik weet even niet wat ik verder tegen je moet zeggen dan: ik hoop dat je iets vindt om het dragelijk te maken.

Tip 2: Dempen dempen dempen.

In een kantoorsituatie zijn waarschijnlijk minder afleidende geluidsprikkels dan in een thuissituatie. En die geluidsprikkels thuis kunnen concentreren heel moeilijk maken. Geluiden uit de keuken, een partner die belt of een filmpje kijkt, stofzuigen, etcetera. Het leven gaat ook voor je huisgenoten gewoon door.

En again: zeker als je kinderen hebt kan het ondoenlijk zijn. Gekrijs, geklauter, een baby die niet in slaap wil komen. Je bent biologisch zo afgesteld dat deze geluiden juist je aandacht trekken, dus probeer die maar eens te blokkeren. Zelfs als je weet dat je partner ermee bezig is.

En tegen je kinderen zeggen: mamma of pappa zit te werken, dus stil zijn... Ja doei. Niet op de planeet waarop ik leef in ieder geval. Je kinderen leven ook gewoon door. Dus dat kost bakken energie.

Zit je in een andere kamer te werken, dan kun je al wat deuren dicht doen om het geluid te verminderen, maar denk ook eens aan deze opties:

  • Koptelefoon: werkt super. Maar niet allemaal even goed:Open over ear koptelefoons laten veel omgevingsgeluid door.Gesloten over ear koptelefoons werken beter.Gesloten over ear koptelefoons met noice canceling nog beter, al werkt noice canceling vooral goed voor het reduceren van constant achtergrondruis zoals motorgeluid in een vliegtuig. Daar komt bij dat gesloten over ear koptelefoons vaak zwaarder op de oren drukken dus op termijn een soort hoofdpijn-achtig moe gevoel kunnen veroorzaken. Wat ik doe? Een in ear koptelefoon (oordopjes). Tip: koop los memory foam tips (ik heb van Comply foam). Die passen op de meeste in ear koptelefoons, en zorgen vaak voor een wat beter seal dan de standaard meegeleverde siliconentips.
  • Muziek: in die koptelefoon speel ik ‘concentratiemuziek’ af. Voor mij werkt muziek met teksten niet, dus ik luister eigenlijk altijd naar deze ‘Music for Concentration’ playlist op Spotify.
  • Gehoorbescherming: soms kunnen de geluiden in mijn thuiswerkomgeving heel heftig zijn. Een kind met een driftbui, zo maar een compleet verzonnen voorbeeld dat bij ons echt nooit voorkomt. Desperate times call for desperate measures. Het ziet er niet uit, maar boeiend, ik zit toch achter een doek en het is niet zo dat er hieronder een foto staat for the world to see… en ik kan lekker doorwerken ondanks de heftigste geluiden. Ik doe, over mijn in ear koptelefoon, oorbescherming op. Je kent het wel, van die plastic bonkers uit de bouw:
Ja, dat is een smiley op de zijkant. Hij is eigenlijk van mijn zoontje.

Online is genoeg te krijgen op dit gebied, van goedkoop, en mogelijk maar beperkte reductie en minder comfortabel waardoor je al na tien minuten een pijnlijk hoofd hebt, tot beter spul. Die van mij kan ik lang genoeg op hebben om precies de momenten van intens geluid in huis te overbruggen. Zoals je ziet: ik heb mijn in ears ook nog gewoon in: de combinatie muziek, in ears en gehoorbeschermers blokt bijna alles.

Tip 3: Breek los uit die mal van 90 graden

We zien veel berichten voorbij komen over thuiswerkplekken. Soms met mensen die thuis een werkplek gecreëerd hebben die ‘goed werkt want ze kunnen met hun lichaam in hoeken van 90º werken’. Wij zeggen: breek los! Niet alleen in de huidige situatie trouwens. Ook op je gebruikelijke werkplek slaan die geforceerde hoeken helemaal nergens op. 

Wil je meer weten over de bizarre algemene onwetendheid als het om zitten gaat, en zelf een broodje-aap-radar ontwikkelen om de onzin eruit te scannen? Lees dan eens ons artikel ‘Wat ís zitten eigenlijk?’.

Voor nu wil ik er niet te diep induiken, maar alleen zeggen: het is belangrijk dat je je bekken ontspannen rechtop kunt kantelen. In veel gevallen gaat dat juist beter als je je benen verder naar achteren, onder je lichaam kantelt, of als je zitting wat hoger is dan de gemiddelde bureaustoel en je bovenbenen dus schuin aflopen; juist geen hoeken van 90º.

Oh, even voor de duidelijkheid: werken voor jou juist wel die 90º hoeken, go for it. Het gaat erom dat je je niet laat opsluiten in die hoekige mal terwijl jouw lichaam en de huidige omstandigheden iets heel anders nodig hebben. Zie tip 8.

Grappig weetje tussendoor: we hebben ons best gedaan om erachter te komen waar die fabel nou vandaan komt, en zelfs gepoogd wetenschappelijk onderzoek te vinden dat die 90º onderbouwt, maar tot nu toe zonder resultaat. En toch zien we het hardnekkig overal opduiken.

Tip 4: Ontdek het samenspel van stoel, werkblad en extra’s.

Wat vooral belangrijk is, is dat je lichaam in een ontspannen maar actieve positie komt die vol te houden is zonder dat er klachten ontstaan. Dat kan staand zijn, dat kan zittend zijn. Onderstaande is toegespitst op zittend werken, maar is deels ook op staand werken van toepassing.

Belangrijk is dat je makkelijk ontspannen rechtop kunt zitten, en dat je werkblad daar qua hoogte goed op aansluit, zodat je armen erop kunnen rusten en je je muis en toetsenbord goed kunt bedienen, met ontspannen nek en schouders. Je scherm op een prettige afstand: niet te dichtbij, maar niet zo ver weg dat je alleen goed kunt lezen als je je hoofd naar voren brengt.

Een werkblad zoals een kastje is vaak wat minder geschikt, want als er geen ruimte is voor je benen ben je eigenlijk genoodzaakt om voorover te leunen waardoor je in een positie komt die niet goed vol te houden is en die niet goed is voor je lichaam.

De huidige situatie dicteert waarschijnlijk: roeien met de riemen die je hebt. Bedenk dus dat er geen vaste hoogte van een werkblad is die voor jou perse zou moeten werken, of zelfs die voor iedereen zou moeten werken.

Het is een samenspel. Als je een werkblad hebt op een bepaalde hoogte, dan kun je kijken of je qua stoel iets kunt vinden wat bij die hoogte past, of juist andersom: heb je een stoel of kruk waarop je fijn ontspannen rechtop kunt zitten, kijk dan of je daar qua hoogte en grootte een passend werkblad bij kunt vinden.

Tip 5: gebruik wat voorhanden is om dingen hoger te maken

In Zuid-Afrika hoorde ik regelmatig de uitdrukking:’n boer maak ’n plan. Dat is een mooie in deze situatie. In Nederland zeggen we wel eens: een houtje-touwtjeoplossing. Of wat dacht je van het Engelse:necessity is the mother of invention. Ik ben benieuwd of deze tijd nieuwe uitvindingen oplevert. Anyways: gebruik wat voor handen is, zeker in tijden als deze. Misschien ken je het wel van je kantoor: een pak a4-tjes onder je schermvoet om je scherm hoger te krijgen. Niet heel charmant, maar hey, nekklachten ook niet.

En experimenteren met de hoogte door gebruik te maken van boeken/blokjes/pakken papier is niet voorbehouden aan je schermhoogte. Dezelfde methoden kunnen prima werken voor de hoogte van de tafel waaraan je werkt, of zelfs de stoel waarop je zit. Heb je thuis een fijn werkblad gevonden? Pas als dat lukt je stoel er dan op aan. Heb je een fijne kruk gevonden maar is je tafel te laag? Probeer eens wat stapels boeken onder de tafelpoten.

Zelf werk ik trouwens met een laptop op een laptopstandaard. Het gebruikelijke advies is: zorg dat de bovenrand van je scherm op dezelfde hoogte is als je ogen. Wat mij betreft hoeft het niet zo rigide. Je scherm een beetje naar achteren klappen doet al een hoop.

Het belangrijkste is dat het scherm hoog genoeg is om met je hoofd ontspannen rechtop te kunnen werken. Als je merkt dat er spanning in je nek komt, zou het best eens kunnen dat je je hoofd te veel naar voren moet kantelen om er goed naar te kunnen kijken.

Heb je geen laptopstand en is aanschaffen geen optie, kijk dan eens of je nog ergens een monitor hebt staan die je in je laptop kunt pluggen. Heb je dat ook niet, dan helpt improviseren met bijvoorbeeld boeken misschien. Kijk wat werkt. Wat wel nodig is als je je laptopscherm hoger brengt, is een los toetsenbord en iets van een muis, maar dat zou ik sowieso adviseren als je langer op één plek werkt.

Tip 6: zoek naar een stoel/kruk die werkt voor jou

Moet er perse een bureaustoel in je huis staan? Nope. Werkt een bureaustoel voor jou prima, heb je er eentje thuis staan, en ben je er blij mee: top. Wij willen vooral even een alternatief onder de aandacht brengen: de kruk.

Wij bieden zelf de STiT aan: een kruk waarop de meeste mensen intuïtief hun natuurlijke zithouding vinden; ontspannen, actief en in balans. Veel makkelijker dan op de gemiddelde bureaustoel. En daar komen nog wat voordelen bij die juist ook in de huidige thuiswerksituatie fijn zijn:

  • Handzamer: Een kruk is een stuk handzamer: makkelijk ergens onder te schuiven, in een hoekje te plaatsen, op te tillen en in een kast te zetten. 
  • Meer ruimte voor werkblad: Omdat een kruk in verhouding tot een bureaustoel minder ruimte inneemt, zou dat in krappe ruimtes kunnen betekenen dat er meer ruimte overblijft voor een groter werkblad. 
  • Breder inzetbaar: Een kruk is wat breder te gebruiken en wat inclusiever. Wij schuiven de STiT er nu ook bij als we gaan eten. En wil je iets waarop jij het ene moment kunt werken, en waarop je (al wat grotere) kind het andere moment zijn huiswerk kan maken, dan werkt een STiT beter. 
  • Stijl: En wat ik nu zeg is een kwestie van smaak. Mijn smaak om precies te zijn. Ik moet er niet aan denken om een bureaustoel in mijn woonkamer of ergens anders in huis te hebben staan. Maar een STiT in een leuke kleur die past bij mijn interieur hoeft van mij niet eens weggezet of opgeborgen. Die kan prima ergens in het zicht staan.
Hier nog een thuiswerkplek van een van onze klanten, met de STiT Minty Kermit op de voorgrond en links een Varier Variable

Sta je zelf voor de aanschaf van een kruk of stoel, dan vind je op onze site meer info over de STiT en ook de shop om er eentje aan te schaffen. We hebben er op het moment honderd op voorraad. Raken die op, dan moeten we kijken of het lukt om er meer te laten komen. Ze worden voor een deel geproduceerd in Duitsland (we werken samen met Löffler, dus het is even de vraag of en hoe snel dat lukt). 

Wat je ook probeert qua stoel, bank, kruk, poef of bal, wat ons betreft staat altijd bovenaan: er bestaat geen oplossing die voor iedereen werkt. Het is jouw lichaam en jouw werksituatie, dus het is van belang dat je zelf voelt wat werkt voor jou. Misschien kan je prima uit de voeten met de zitoplossingen die je al in je huis hebt.

Heb je zitgerelateerde vragen? Laat het ons dan even weten! Bijvoorbeeld met een berichtje naar onze LavaBird Whatsapp: +31 6 11258319.

Tip 7: Wees mild voor jezelf

Misschien zit jij helemaal niet te wachten op dit soort emotionele tips en wil je gewoon concrete oplossingen. Maar wij geloven dat dit minstens zo belangrijk is als al die andere oplossingen samen: geef jezelf wat ruimte. Dit is een tijd die niemand aan zag komen, waarvan niemand weet hoe het zich gaat ontwikkelen en hoe lang het gaat duren. 

Het is dus niet gek dat je meer frustratie voelt, dat je minder focus vindt, dat je minder gedaan krijgt en dat je lichaam sneller pijnlijk wordt, dan anders. Misschien duurt het een paar weken voordat je in deze nieuwe situatie een manier hebt gevonden die werkt voor jou of blijft het steeds schakelen en opstarten en stagneren en weer proberen.

Misschien heb je zorgen over financiën, misschien vind je nog geen fijne werkplek die werkt voor jou, misschien maak je je zorgen over de gezondheid van jezelf of van anderen. Al die dingen gebruiken een gedeelte van de bandbreedte in je hoofd. Bandbreedte die je gebruikelijk gewoon kon inzetten voor je werk. Neem het jezelf niet te zeer kwalijk.

Tip 8: Luister naar je lichaam

Deze tip komt heel dicht bij waarom we bij LavaBird doen wat we doen. Wat we de wereld toewensen. We zijn tegenwoordig vaak te ver van ons lichaam af komen te staan. Een werkplek wordt zo ingericht dat onze handen en hoofd in de juiste positie komen, de rest van ons lichaam is, soort van, overbodige ballast.

In werkelijkheid is je hele lichaam voor je aan het werk. Alles werkt samen om jou op een fijne manier goed werk te laten verrichten. En het loont om je daar bewust van te zijn en ernaar te luisteren. Luister naar de spanning in je lichaam als je op een bepaalde manier zit, en zoek een andere houding.

Krijg je ergens pijn, kijk dan of een andere stoel of werkblad beter voor je werkt. Voel je dat je hele lichaam langzaamaan verkrampt? Vaak is dit een teken dat je te krampachtig met iets bezig bent. Bijvoorbeeld dat je bang bent dat je een bepaalde deadline niet haalt of zo. Je lichaam helpt om je daarvan bewust te worden in plaats van dat het onbewust op je drukt. En die bewustwording is al de helft.

Sta als het kan en je lichaam geeft het aan even op. Loop (als dat nog mag) een blokkie om. Persoonlijk heb ik de neiging om, als ik stoei met het behouden van een focus bij bijvoorbeeld het schrijven, steeds dichter met mijn neus bij het scherm ga zitten. Alsof ik de woorden nog beter in de gaten wil kunnen houden zodat ze me niet ontglippen. En dan bouwt de spanning zich in mijn hele lijf op.

Het is alsof ik een nieuwe taal moet leren. Eerst leerde ik om dat te ‘horen’ al snapte ik de taal nog niet. Nu merk ik dat ik stapje voor stapje de taal leer spreken. Dat ik begrijp wat mijn lichaam me probeert duidelijk te maken. En soms luister ik nog ook.

Stuur ons jouw tips of foto’s

Tot zover onze tips! Mis je een belangrijke, of wil je ergens op reageren, stuur een mailtje naar info@lavabird.nl of stuur in een whatsapp (+31 6 11258319).

We zijn trouwens ook heel benieuwd op welke manier jullie een nieuwe werkplek geïmproviseerd hebben. Foto’s en berichtjes welkom!

 

Terug naar blog