Waarom de uitdrukking "zitten is het nieuwe roken" zélf schadelijk is

Waarom de uitdrukking "zitten is het nieuwe roken" zélf schadelijk is

Menen we dat nou? Is die uitdrukking écht schadelijk? Het is toch op z'n plek om te waarschuwen voor zitten vanwege alle schadelijke effecten ervan op onze gezondheid? Ja... opzich wel. Maar toch stellen we dat deze uitdrukking daar niet perse bij helpt. Het legt vooral bloot hoe weinig de mensen die de uitdrukking verzonnen hebben en gebruiken, weten van zitten. En het blijft die onkunde voeden. Wat schadelijk is. Martin heeft het er in deze short over: 

De uitspraak "Zitten is het nieuwe roken" wijst op het groeiende bewustzijn van de potentiële gezondheidsrisico's van langdurig en ongezond zitten.

Studies tonen aan dat langdurig zitten in een statische positie een reeks nadelige effecten kan hebben op onze gezondheid. Bij langdurig zitten in dezelfde houding kunnen spieren geleidelijk inactief worden, wat kan leiden tot spierzwakte en spanning. Een verkeerde zithouding kan druk uitoefenen op de tussenwervelschijven en kan rugpijn en lichamelijk ongemak veroorzaken. Bovendien is bewegingsarmoede geassocieerd met een verhoogd risico op obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Een cruciaal onderscheid dat gemaakt moet worden, is wat we dan precies meten. Welke vorm van zitten. In welke houding, met hoe veel lichamelijk bewustzijn, en op welke stoel? In die onderzoeken is dat onderscheid niet meegenomen. 

Zoals Martin met een knipoog deelt in de video, kan een parallel kan worden getrokken met hardlopen. Als je probeert te rennen zonder de juiste techniek, ongepast schoeisel of zonder je lichaam geleidelijk voor te bereiden, kan dit leiden tot blessures.

Maar om dan maar te stellen dat hardlopen per definitie slecht is in de trant van "Hardlopen is het nieuwe roken", helpt niemand. Het zorgt alleen voor verwarring. Het roept een rookgordijn op en maakt het moeilijker om te onderscheiden wat er werkelijk aan de hand is. 

En stoppen met hardlopen, zoals je kunt stoppen met roken, zou in theorie nog kunnen. Maar helemaal stoppen met zitten? Maar gelukkig geldt voor zitten hetzelfde als voor lopen. Het kan schadelijk zijn als we niet begrijpen hoe ons lichaam is geëvolueerd om ontspannen in balans te zitten. Dus niet op slot in hoeken van negentig graden in een bureaustoel, maar met oog voor wat ons lichaam werkelijk nodig heeft, en met voldoende afwisseling. 

Op deze website vind je daar nog veel meer informatie over. 

Terug naar blog