Het nadeel van die rugleuning op je bureaustoel

Het nadeel van die rugleuning op je bureaustoel

Hoe kan ik urenlang aan een STiT werken, een balanskruk zonder rugleuning? Die rugleuning lijkt toch onmisbaar voor een comfortabele bureaustoel? Nou... lang niet altijd. Kijk maar eens hoe de vrouw in bovenstaande foto zit.

Let maar eens op als je in een kantoor bent: heel veel mensen die echt gezond rechtop zitten, gebruiken vaak alleen de voorkant van hun zitting en dus ook niet de rugleuning. 

In onderstaande short vraagt Martin zich dus af of die rugleuning nou perse altijd gezond en nodig is.  

Je vraagt je af hoe je urenlang comfortabel op een STiT kunt werken, een balanskruk zonder rugleuning. Het lijkt immers een paradox: hoe kan een kruk zonder rugleuning je voldoende ondersteuning bieden? Dit roept de vraag op of een rugleuning werkelijk onmisbaar is voor een productieve en comfortabele werkhouding.

Een dieper begrip van de menselijke anatomie en ergonomie onthult dat zitten een complexe aangelegenheid is. Ons lichaam is geëvolueerd om te bewegen, niet om stil te zitten. Het zitproces omvat een samenspel van spieren, gewrichten en zenuwen om een evenwicht te behouden en fysieke stress te minimaliseren.

Wanneer we zitten, rusten onze billen op het zitvlak, terwijl ons bovenlichaam een delicate balans handhaaft. Deze balans wordt beïnvloed door onze natuurlijke krommingen - de lumbale (onderrug) lordose en thoracale (middenrug) kyfose. Het is belangrijk om deze krommingen te respecteren om spanning en pijn te vermijden.

Nu, die rugleuning. Vaak wordt gedacht dat een rugleuning onontbeerlijk is om de rug te ondersteunen en vermoeidheid te minimaliseren. Echter, wanneer we ons achterover tegen een rugleuning leunen, creëren we vaak een C-vormige kromming in de onderrug. Deze houding kan de tussenwervelschijven overmatig belasten en leiden tot rugklachten.

Wat nog belangrijker is, is dat ons lichaam is ontworpen om spanningen en balansproblemen op te lossen. Een actieve zithouding waarbij we onze kernspieren en rugspieren licht aanspannen, helpt bij het ondersteunen van de natuurlijke krommingen van de wervelkolom. Hier komt de STiT in beeld.

De STiT, met zijn wiebelende mechanisme, daagt je uit om je spieren op een subtiele manier actief te houden. Het stimuleert microbewegingen in je rug, heupen en benen, waardoor je jezelf voortdurend aanpast. Deze lichte bewegingen helpen om de spieren betrokken te houden en dragen bij aan een betere doorbloeding en verminderde stijfheid.

Daarbij is het cruciaal om te begrijpen dat langdurig statisch zitten onvermijdelijk kan leiden tot spiervermoeidheid en spanning. Een wiebelkruk zoals de STiT biedt daar uitkomst, omdat het je lichaam aanspoort om kleine aanpassingen te maken terwijl je zit. 

Kortom, hoewel een rugleuning als een vertrouwd comfort kan voelen, kan het actieve balansmechanisme van de STiT juist bijdragen aan een gezondere zithouding. Ons lichaam is ontworpen om zichzelf te ondersteunen en aan te passen, en door dit begrip toe te passen kunnen we gezonder zitten en werken.

Terug naar blog