5 alternatieven om je thuis te voelen zonder bureaustoel

5 alternatieven om je thuis te voelen zonder bureaustoel

Een bureaustoel hoeft niet dé oplossing te zijn om comfortabel (thuis) te werken. Het kan zo zijn dat jouw lichaam zich helemaal niet prettig voelt op een bureaustoel; dat een bureaustoel niet bij jouw lichaam past. Of dat jouw lichaam behoefte heeft aan meer beweging tijdens het zitten. Daar komt dan nog de praktische kant bij: niet iedereen heeft ruimte voor een bureaustoel. Daarom mijn lijst met vijf mooie alternatieven voor de bureaustoel, die ook nog is meer beweging toevoegen aan het zitten.

1. Een wiebelkruk/ balanskruk

Hij staat op één. De wiebelkruk. In het bijzonder, onze wiebelkruk. De STiT van LavaBird, omdat we geloven dat de STiT gemaakt is om zoveel mogelijk mensen door middel van meer beweging, natuurlijk in balans te laten zitten.

De STiT heeft twee bewegingspunten. Een schotel op de grond en een schijf onder de zitting, waardoor de zitting alle kanten op kan bewegen. Juist de samenwerking tussen de twee bewegingspunten zorgt ervoor dat de meeste mensen makkelijk hun natuurlijke balans vinden.

Vanuit praktisch oogpunt neemt een wiebelkruk minder ruimte in. Een kruk is makkelijk ergens bij of onder te schuiven. Daarbij is de STiT breed inzetbaar. Hij kan gebruikt worden om te werken aan de eettafel, maar ook als extra stoel, en (al wat grotere) kinderen kunnen hem ook makkelijk gebruiken.

Natuurlijk zijn er veel meer wiebelkrukken op de markt. Omdat we geen ‘wij van WC-eend adviseren WC-eend artikelen’ willen schrijven, hebben we een overzicht gemaakt van de verschillende opties. Dat artikel lees je hier. Als je meer over de STiT wilt weten, dat doe je hier.

2. Een balansstoel/ kniestoel

Varier Variable

De balansstoel of kniestoel komt net als de wiebelkruk voort uit een hele andere kijk op zitten. De bekendste is de Variable, vroeger van Stokke, nu van het uit Stokke voortgekomen Varier. Ontworpen door een held als het gaat om zitalternatieven voor de bureaustoel: Peter Opsvik. Bekijk hier een mooi overzicht van wat hij allemaal ontworpen heeft.

De beweging van een balansstoel is alleen van voor naar achter, zoals de klassieke schommelstoel. Deze beweging in combinatie met de open zithoek die gecreëerd wordt, zorgt ervoor dat balans onderdeel van het zitten worden.

Een kniestoel neemt minder plek in dan een bureaustoel en is breed inzetbaar. Perfect voor als je lang bent en aan een lage tafel werkt. Je (lange) benen worden als het waren opgeborgen onder je lichaam (zo ontstaat de open zithoek). Daarbij kunnen kinderen ook al jong (ongeveer vanaf hun 8e) een Variable gebruiken. De Variable is onder andere hier te verkrijgen.

Extra tip. Hoe weet je dat een balansstoel bij je past?
Er is een makkelijke manier om erachter te komen of een balansstoel bij je past: probeer je ook op een doorsnee stoel al vaak je balans te zoeken door je voeten onder je te stoppen, dan is de kans groot dat een balansstoel/ kniestoel bij je past.

3. Een zitbal/ yogabal/ fitnessbal

De meeste mensen zullen de zitbal als yogabal of fitnessbal herkennen. Naast dat je er je buikspieroefeningen op kan doen, zijn zitballen ook een goed alternatief om op te zitten.

De zitbal voegt op een speelse manier meer beweging toe aan het zitten. Het vraagt wel vaardigheid van het lichaam (lichaamsbeheersing) om in balans te zitten op de zitbal en rustig te kunnen werken. De kleine spiertjes rondom de ‘core’ van je lichaam krijgen tegelijkertijd een work-out. Voor sommige klopt dit, voor andere wordt dit te hard ‘werken’ om tegelijkertijd geconcentreerd te werken.

Zitballen zijn op heel veel plekken te verkrijgen, hieronder nog een paar tips voor het aanschaffen van een zitbal:

Extra tip 1. Hoe bepaal je de maat van een zitbal?
Zitballen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Je komt erachter welke maat je nodig hebt door rechtop te gaan staan en de afstand te meten vanaf de grond tot de bovenkant van de knie. Daarbij ga ik uit van een hard opgepompte zitbal. Zie de tip hieronder 👇

Extra tip 2. Bovenop de zitbal zitten
De truc met een zitbal is dat je het gevoel moet hebben er bovenop te zitten, zo geeft de zitbal steun en kan het lichaam actief zitten. Dus… pomp de zitbal hard op. 

4. Een wiebelkussen

Een wiebelkussen is een makkelijke manier om aan een gewone stoel meer beweging toe te voegen. Onze favoriet is de DiscoSit, omdat dit een wiebelkussen is dat ook een zijwaartse beweging toevoegt aan het zitten. Er ontstaat een beweging alle kanten op, dicht bij het zwaartepunt van het lichaam (net als bij de ronde schijf onder de zitting van de STiT).

Een wiebelkussen neemt weinig tot geen ruimte in. Kan overal opgeborgen worden en is relatief goedkoop.

De DiscoSit is onder andere hier verkrijgbaar. Let op: er is een kleinere versie voor kinderen en een volwassen versie.

5. Wees creatief, luister naar het lichaam

Als laatste… probeer creatief te zijn met de meubels en spullen in huis. Spullen die je kunnen helpen om eens even in een andere houding te werken en bijvoorbeeld staand te werken. Zo heb ik mensen de strijkplank op de keukentafel zien gebruiken om een sta-bureau te creëren. Een half uurtje in een loungestoel in de tuin werken kan ook geen kwaad.

Bij dit alles: probeer naar het lichaam te blijven luisteren. Je lichaam weet of een houding wel of niet klopt. Merk je na een tijdje werken dat er wat spanning ontstaat. Probeer eens iets anders. Blijf van houding wisselen en vergeet ook niet af en toe een wandeling te maken.

Dit waren onze vijf alternatieven voor een bureaustoel. Heb jij nog andere leuke alternatieven, laat dan even een comment achter dan voegen we ze toe.

Op zoek naar extra tips voor thuiswerken?
We schreven er dit artikel over. Met 8 onconventionele tips voor thuiswerken in onconventionele tijden.

Terug naar blog