Martin brengt de camera mee naar 'zijn' osteopaat, Bastiaan Keuning. Bastiaan deed tot 2007 ruime ervaring op als fysiotherapeut (Hogeschool Eindhoven, 1999) en sinds 2007 is hij gepassioneerd osteopaat (International Academy of Osteopathy te Gent, België). In de praktijk ontvangt hij veel klanten met werkgerelateerde klachten, maar ook sporters, kinderen en zelfs pasgeborenen.
Naast de praktijkwerkzaamheden was hij acht jaar hoofdredacteur van het vakblad De Osteopaat (uitgegeven door de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie).
Als we een expert aan het woord laten, past het wat ons betreft om transparant te zijn over de relatie die we met die expert hebben. Bastiaan Keuning kennen we omdat Martin van LavaBird een aantal jaar geleden met schouderklachten bij zijn praktijk in Den Haag kwam.
We waren toen achter de schermen al met LavaBird bezig, dus Martin vertelde hem er tijdens de behandelingen enthousiast over. Toen de site uiteindelijk live was, liet Bastiaan een enthousiaste review achter in onze review-sectie op de productpagina.
Supersympathiek, maar het was niet alleen omdat hij Martin het succes gunde, maar ook omdat hij enthousiast is over de kijk van LavaBird op zitten. We vroegen hem daarom of hij het leuk zou vinden om een STiT balanskruk in zijn praktijk te hebben staan zodat hij ‘m tijdens zijn therapie kan gebruiken om zijn klanten te laten ervaren wat vrij zitten met je doet.
Daar had hij zoals je ziet dus wel oren naar. De STiT staat er nu ongeveer een jaar, en naar eigen zeggen laat Bastiaan nog dagelijks mensen ervaren wat zitten nou eigenlijk is, door ze even op de STiT te laten zitten.
Genoeg aanleiding om hem te vragen naar zijn kijk op zitten, vanuit zijn ervaring met de klachten waarmee mensen bij zijn praktijk komen. Onlangs ging Martin dus weer bij hem langs, dit keer niet om zich te laten behandelen, maar met een camera in z’n rugzak.
Voor een goede context is het handig om te weten wat een osteopaat is. Vanuit welk perspectief Bastiaan naar de mens en lichamelijke klachten kijkt.
Duidelijk. Althans, een klein beetje extra nog vanuit een ander perspectief, te weten: Wikipedia. Daar staat: “Osteopathie is een manuele, dus met de handen uitgevoerde, methode die is gebaseerd op principes uit de anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie. Onderzoek en behandeling vinden plaats vanuit een totaalbenadering van de klacht.”
Onder dit artikel staat nog wat meer informatie over Bastiaan Keuning.
Vanwege zijn eigenzinnige kijk op het lichaam, hoorde Martin hem graag uit over zitten. Niet in de minste plaats omdat Bastiaan veel mensen met zitgerelateerde klachten ziet. Zoals hij onderstaand uitlegt, komt maar liefst 60% van de mensen die hij dagelijks ziet, met werkgerelateerde klachten, en een groot deel daarvan onder andere vanwege de manier waarop ze zitten.
Bastiaan legt hieronder uit, hoe het onderuit zakken, het met een gebogen rug zitten, veel spanning veroorzaakt in de bandjes die tussen je ruggenwervels zitten:
Dit veroorzaakt dus stress in die bandjes, en spiergerelateerde pijnklachten, vaak in de hoge nek, ofwel in de lage rug, omdat die spieren daar weer op reageren. Bastiaan legt daarom uit hoe hij mensen stimuleert om ‘dynamisch’ te werken.
Hij schetst de tegenstelling tussen een dynamische en een statische houding. Want jep… juist die statische houding zorgt op termijn voor veel van de klachten waarmee mensen komen. Dat betekent ten eerste dat hij het belang van wisselen van houding onderstreept, waarbij zelfs Michael Jackson nog even voorbij komt:
Niet als een danser in een clip van een fameuze king of pop, dus :-). En als het effe kan, niet de hele dag in die kantoorstoel zitten bijvoorbeeld. Waarom, bijvoorbeeld, niet even op de knieën? Of als je bureau het toestaat, staand? Etcetera.
Opmerking tussendoor: Martin kiest er zelfs wel eens voor om in een liggende houding nog wat werk te doen, als hij merkt dat zijn lichaam om die rust vraagt.
Maar dynamiek betekent niet alleen wisselen van houding. Er kan ook dynamiek zitten in het zitten zélf. En die zorgt er, zoals Bastiaan hier onderschrijft, niet alleen voor dat je spieren dynamisch belast worden. Dat subtiele spel van ontspannen en aanspannen, zorgt er zoals Bastiaan laat zien namelijk ook voor dat je hele keten intuïtief al meer rechtop gaat staan:
Als er bij Bastiaan klanten komen met zitgerelateerde klachten, dan behandelt hij ze om de plekken waar veel stress en spanning zit, weer losser te maken. Maar onderaan de streep, zou het wat hem betreft beter zijn, als onze kijk op en praktijk van het zitten zou veranderen:
Dan moeten we alleen een nieuwe baan voor hem vinden dus.
Bastiaan haalt als hij vervolgt naast de king of pop, ook de keizer van de dinosauriërs aan: de tyrannosaurus rex. Een bewegingsonderzoeker die hij kent, onderzocht wat we aan de hand van de opgravingen over de beweging van deze fameuze dinosaurus kunnen zeggen. Wat evident is, is dat het beest zijn enorme staart als contragewicht gebruikte om niet voorover te vallen. Als wij voorover hangen, krijgt onze nek en rug veel meer te verduren:
Een ander punt dat wat Bastiaan betreft heel belangrijk is in het zitten, is de hoek tussen de bovenbenen en de romp. Tot onze vreugde bevestigt hij wat wij vaak zeggen: we moeten af van die mythe van de hoeken van negentig graden. Hij legt doeltreffend uit waarom het zo fijn is als die hoek groter is dan 90 graden:
Althans, voor de meeste mensen dan, in onze ervaring. We komen ook mensen tegen die makkelijker hun bekken ontspannen rechtop balanceren juist rond die hoek van 90 graden, maar het leeuwendeel van de mensen is gebaat bij de open hoek.
Ten slotte laat Bastiaan nog zien hoe een specifieke beweging die de STiT uitnodigt om te maken, heel goed is voor mensen om verlichting te vinden bij klachten in de lage rug (L4 niveau zoals hij zegt).
Tot zo ver het gesprek van Martin met Bastiaan. Mocht je naar aanleiding hiervan vragen aan ons hebben, dan horen we die graag. Wil je meer inhoudelijk weten over zitten en het lichaam, neus dan ook vooral eens rond in onze Nerds Playground waar we verder de diepte induiken op verschillende onderwerpen. Of check onze bondige blog met 7 Mogelijke Oplossingen voor Pijn bij het Zitten.
En wil je in contact komen met Bastiaan Keuning? Hier vind je de website van zijn praktijk in Den Haag.