Alles wat je nooit over de STiT wilde weten

Alles wat je nooit over de STiT wilde weten

Een verhaal over de STiT, is geen verhaal over te STiT als twee personen daarin niet vermeld worden:

1: Frank Tilman

2: Werner Löffler

Oh… en Caveman Karsten, maar daar kom ik zo op. Eerst Frank en Werner.

Frank van LavaBird, door ons enigszins plagerig ook wel De Zitprofessor genoemd, kwam nu zo’n 15 jaar geleden voor het eerst in aanraking met een product van het Duitse LÖFFLER GmbH. Wat hem direct opviel en aansprak, was een ERGO TOP®: een rubberen schijf onder de zitting die het mogelijk maakte om de zitting 360 graden heen en weer te wiebelen.



Pas tien jaar later kreeg dit verhaal een vervolg. Frank ontmoette Werner Löffler, een enthousiaste, visionaire, integere man met een enorme passie voor stoelen (getuige ook zijn enorme collectie designmeubels, inmiddels uitgegroeid tot een stoelenmuseum). De twee hadden een klik, en Frank kreeg van Werner de vrijheid om zijn eigen visie op de producten van Löffler los te laten. Frank richtte zich op het optimaliseren van het balanspunt, door het steunvlak (steunvlak als in, de zitting waar je billen op rusten, maar ook de vloer waar de STiT op rust) nog beter aan te laten sluiten op het zwaartepunt in het het menselijk lichaam, en boem, de STiT was geboren. 

Hoe werkt de STiT?

De STiT kent twee belangrijke onderdelen die beweging mogelijk maken: de schotel die op de vloer rust, en de eerder genoemde ERGO TOP®. Je zou kunnen redeneren: met twee bewegingspunten is het twee keer zo lastig om je balans te bewaren, maar het tegendeel is waar: praktisch iedereen zit heel intuïtief in balans op de STiT. En dat is nu juist dankzij die twee bewegingspunten, en dan met name door hoe die twee punten met elkaar samenwerken. 

 

Om dat te begrijpen, laat ik je graag kennis maken met Cavemen Karsten. Caveman Karsten is het type ruwe bolster blanke pit, maar daar gaat het nu even niet over. We gaan even kijken naar hoe Karsten loopt en zit.

Het verhaal van Caveman Karsten

Alles wat je nooit over de STiT wilde wetenAls Caveman Karsten loopt, dan verandert constant het punt waarop zijn lichaam steunt (steunvlak). Niet alleen van de ene naar de andere voet, maar tijdens een stap verplaatst ook het centrum van het steunvlak zich van de hak van zijn voet richting zijn tenen, enzovoort. Om zijn balans te bewaren, is het zaak dat zijn lichaam goed boven dat steunvlak blijft. Hoe meer het zwaartepunt van zijn lichaam, hiernaast aangegeven met het zwarte rondje met een kruisje erin, boven zijn steunvlak is, hoe meer hij in balans is. Soms gaat Karstens lichaam trouwens wel eens verder terwijl zijn steunvlak achter een boomwortel blijft steken. Dan heeft Karsten pijn en moet je nóg wat verder uit zijn buurt blijven. Maar goed, meestal gaat het goed. 

Alles wat je nooit over de STiT wilde wetenVoor het gemak zoomen we even in op Karstens spillebenen. Je ziet twee groene cirkels. De onderste staat voor wat er gebeurt als Karsten loopt. Het verplaatsen van de ene voet naar de andere zorgt voor een alternerende beweging. De bovenste groene cirkel is de beweging van Karstens bekken, in precies de tegengestelde richting als de onderste cirkel. Vanuit het bekken blijft het hele lichaam van Karsten lekker in balans als hij loopt. Zijn hoofd wiebelt niet heen en weer, maar zijn ogen blijven mooi uitgelijnd speuren naar een vegetarisch stukje vlees om aan zijn speer te rijgen.

Alles wat je nooit over de STiT wilde wetenWil je Caveman Karsten echt chagrijnig zien, zet hem dan op een bureaustoel. Haha echt doen, ken je lachen. Die twee cirkels die net zo lekker aan het alterneren waren, zijn nu hun vrijheid kwijt, en het lukt Karsten niet meer om zijn zwaartepunt mooi boven zijn steunvlak te krijgen. Hij zit op slot! :-D. Langzaam maar zeker bouwt de spanning zich op in zijn lijf en bovendien merkt hij na verloop van tijd dat hij ook in de rest van zijn leven wat minder lekker in zijn vel zit. Zo worden zijn skills met z’n speer ook minder, als hij überhaupt nog jaaglust heeft. Haal ‘m maar snel weer van de stoel af, nu is het wel leuk geweest. 

Alles wat je nooit over de STiT wilde wetenWeet je wat? Zet ‘m nou eens op een STiT? Moet je nou eens kijken joh! Daar zijn die fijne cirkels weer! De schotel onder de STiT zorgt voor een verplaatsing van het steunvlak, de ERGO TOP® bevrijdt zijn bekken/core om mee te alterneren, en voila, Karsten komt langzaam maar zeker weer bij zijn Intrinsic Motion. Zullen we eens uitzoomen om te kijken hoe hij erbij zit?

Alles wat je nooit over de STiT wilde wetenNee joh! Moet je zien! Hij zwaait naar je! Ik weet niet of ik Karsten ooit wel eens zo vrolijk heb gezien. Kijk eens, hij gaat ook weer met zijn speer aan de haal! En… ooooohhh Karsten, is dat een biertje? En heb je daar een politiek incorrect stuk non-vegetarische bief gespietst? Tsjonge, nu voel je je wel heel vrij zeg. Nou, ssssst, we zullen het niet verder vertellen.

Waarom heet het een STiT?

Waarom de STiT de STiT heet? Tsja, daar kunnen we eigenlijk heel kort over zijn, zeker nu je het verhaal van Caveman Karsten kent: de STiT brengt de ontspanning en balans van het staan, in het zitten. Stitten dus. 

Hoe gebruik je de STiT?

De STiT is een vervanger van de traditionele bureaustoel. Daar bedoelen we mee dat je er niet op hangt zoals op een barkruk of een stahulp, maar dat je er echt bovenop zit. De STiT is wel wat hoger te gebruiken dan een bureaustoel, en in veel gevallen raden we zelfs aan om de STiT wat hoger te gebruiken, omdat de meeste mensen optimale ontspanning en vrijheid in hun bekken ervaren als hun bovenbenen een beetje schuin naar beneden staan, dus als hun bovenbenen niet precies haaks op hun romp staan, maar de hoek wat meer open is doordat je wat hoger zit. 

Je lichaam gaan voelen.

Als je de STiT gebruikt, zul je waarschijnlijk merken dat je je lichaam meer gaat voelen dan wanneer je op een bureaustoel zit. Of laat ik het zo zeggen: pijnklachten kunnen verdwijnen, maar omdat je lichaam weer zelf gaat leren zitten in plaats van dat ‘je stoel het zitten van je overneemt’, wordt zitten weer een werkwoord, iets wat je actief doet. Dit zorgt bij veel mensen ook voor een groter bewustzijn van hun lichaam, en van wat ze gedurende de dag nodig hebben om een werkdag gezond door te komen. 


Foto door Tim Mossholder op Unsplash

Misschien even staan, een rondje lopen, wat oefeningen doen, en als je gezegend bent met de meubels, misschien wel even een poosje liggen op een ligstoel of iets dergelijks. Laat ik het zo zeggen: ik zit tijdens het werk bijna altijd op de STiT, maar er zijn dagen dat ik minder in mijn vel zit, of dat ik een echte luierdag heb, en dat kunnen dagen zijn waarop ik de STiT liever even links laat liggen. Dat is helemaal prima, het gaat erom dat je weer leert om ‘ownership’ te nemen over je lichaam tijdens het zitten. 

Waarom de STiT niet dé oplossing is

Afsluitend komen zullen de meeste stoelverkopers waarschijnlijk zeggen waarom hun stoel de ultieme stoel voor iedereen is, en dan komen ze met een call to action zodat je die stoel direct aan kunt schaffen. 

Ik weet uit eigen ervaring: als ik weinig van iets weet, heb ik behoefte aan iemand die zegt: deze moet je hebben, want dit is in alle opzichten de beste. Ik heb extreem veel keuzestress als de opties groeien, want ik voel me incapabel om de keuze te maken. Ik ben erg vatbaar voor verkooptrucjes die mij de ‘theorie van alles’ beloven. 

Maar naarmate mijn kennis over iets groeit, word ik ook steeds sceptischer richting mensen die met zo’n totaaloplossing komen. Stel je bent professioneel fotograaf, dan weet je dat je verschillende lenzen nodig hebt, en dat in elke situatie een andere camera de optimale camera kan zijn, nog los van je persoonlijke voorkeuren. Als je tegen een professionele fotograaf zegt: dit is de ultieme camera voor wat je wensen ook zijn, en eigenlijk zou iedere cameraman al zijn camera's moeten inruilen voor deze ene infinity gauntlet turbocam, dan zal een beetje fotograaf je niet serieus meer nemen. 


Foto door Jakob Owens op Unsplash

En, zoals ze in het Engels zeggen, I hate to break to you, maar met zitten is dat eigenlijk hetzelfde. Naarmate jij weer meer gaat ervaren wat zitten is, je Intrinsic Motion weer wakker wordt geschud, en je weer meer ownership gaat nemen over je eigen zitgedrag, zul je zelf steeds beter gaan ervaren wat voor jou wel en niet werkt. Is de STiT dé oplossing voor iedereen? Nee dus. JIJ bent de oplossing. 

Er zijn wel drie dingen die ik je kan aanraden:

  1. Probeer de STiT eens 30 dagen en kijk wat het met je doet. 
  2. Volg een Zitworkshop aan de Zitacademie, een zusje van LavaBird. Hier leer je los van een specifieke stoel wat jij nodig hebt om optimaal te zitten, en krijg je een zitadvies mee, waarbij niet perse een LavaBird-product wordt aangeraden. 
  3. Probeer op de stoelen waarop je nu zit eens te spelen met je bekken en te ervaren hoe veel vrijheid je hebt om zélf te zitten.

Meer weten over de STiT? Check dan ook de productpagina en de korte introductievideo's daarop (stukje naar beneden scrollen) even. 

Koop je een STiT, dan maken we bovendien de STiTworkshop beschikbaar: een aantal video’s met uitleg en oefeningen om het optimale uit je zitten te halen. 

En wil je meer weten over zitten? Lees dan ook de andere artikelen op de Nerds Playground, zoals:

En houd de Nerds Playground in de gaten of laat je gegevens achter, zodat we je op de hoogte kunnen houden van nieuwe artikelen en video’s die nog gaan verschijnen in de Nerds Playground en op de blog. Succes met zitten!

Terug naar blog